Lokální derby pro domácí Benešov

V sobotu, 5.10., od 15:30 se pod zamračenou oblohou a v sychravém a nevlídném počasí, tak typickém pro nastupující podzim sešla docela hezká návštěva fotbalu hladových diváků, aby shlédla očekávané El Clásico ploučnického údolí, zápas dvou nesmiřitelných celků, hájící stejné modrobílé barvy – MSK Benešova nad Ploučnicí a SK Březiny.

Domácí výběr nastoupil opět v černobílých dresech, hostující borci v modrých. Již od prvního kopu do meruny značky Select, který odšpuntoval hvizdem hlavní arbitr se svými mladými kolegy na pomezních čarách, se na trávníku rozjela bitva o každou píď hřiště. Domácí, kteří v předchozím kole doslova deklasovali sousední Dolní Habartice rozdílem dvou tříd, a připsali si doposud nejvyšší výhru v tomto ročníku soutěže (9:2), nastoupili do zápasu poněkud méně koncentrovaně než by se slušelo, a nechali iniciativu v úvodu utkání na kopačkách soupeře. Ten celkem v klidu kombinoval a dostával se do předbrankových prostorů domácích. Domácí obrana vedená matadorem Romanem Horvátem úspěšně nájezdům protivníka odolávala. To se ale změnilo ve 13 minutě zápasu, kdy skóroval hostující hráč Šulc. Od té chvíle se začal na pažitu spíše odvíjet bojový film, nežli fotbalový balet, a obě mužstva, ve své snaze o získání jistoty na hřišti, předváděla mnoho nepřesností. Ve druhé polovině prvního poločasu domácí několikrát zahrozili před brankou soupeře, ve vyložených šancích trefili tyč, stříleli těsně vedle a zdálo se, že je to jen otázka času, kdy ten vytoužený gól padne do sítě soupeře. A tak se také stalo, ve 34. minutě utekl hostujícím obráncům obávaný střelec domácích Aleš Pop a neochvějně zavěsil za záda bezmocného brankáře Březin Jiřího Minaříka. Vyrovnání přineslo na kopačky domácích klid a herní jistotu a diváctvo očekávalo navýšení gólového účtu ještě do konce prvního poločasu. K tomu nakonec nedošlo a do kabin se odcházelo za stavu 1:1.

Druhý poločas začal náporem domácích „nogometařů“, kteří chtěli rázně ukázat soupeři, kde zůstanou tři body. Na branku soupeře z Březin se valil jeden útok za druhým. To přineslo své sladké plody již v 51. minutě, kdy se trefil po své typické akci Pepa Hanzl a zvýšil na 2:1. Od té doby existovalo na hřišti prakticky jen jedno mužstvo, a to mužstvo v černobílých dresech. Byly k vidění pěkné fotbalové akce po stranách, i středem hřiště. Utěšené centry do vápna, hlavičkové pokusy, i krásné akce jeden na jednoho.

S přibývajícím časem narůstala i frustrace hostujících hráčů, kdy docházelo k častým strkanicím ve vápně soupeře, hlavně při zahráváním rohových kopů, z kterých domácí kapitán Radim Kolář umí zahrozit svou vytříbenou kopací technikou. Po jednom takovém rohu došlo k trmě vrmě v hostujícím brankovišti a bylo blízko ke vzájemným soubojům muž proti muži, což rázně utnul přesný hlavní rozhodčí, a svou autoritou přiměl znesvářené chlapce rozejíti se v míru. Zápas byl stále otevřený, hostující mužstvo tu a tam zahrozilo rušivým výpadem směrem k brance našeho gólmana, Tomáše Osmančíka, který svým vzezřením a umem jest připodobňován místními fanoušky ku světové legendě mezi třemi tyčemi, Peterovi Schmeichelovi. Tomáš s klidem anglického gentlemana tyto ojedinělé výpady soupeře s přehledem eliminoval. Domácí se potřebovali uklidnit třetím gólem a tím získat momentum zápasu na svou stranu. A kdo jiný, než kapitán benešovského baletu měl se tohoto úkolu zhostiti. Radim Kolář nezklamal a v 70. minutě vstřelil třetí a zároveň vítězný gól utkání. Od té chvíle již nikdo nepochyboval o výsledku mače a domácí plejeři mohli ještě náskok zvýšit, leč, nebylo dáno.

Po závěrečném hvizdu hlavního arbitra spokojené diváctvo odměnilo obě mužstva potleskem, děkovačkou domácímu mužstvu a spěchalo do útrob místní hospůdky na pivo či grog.

Závěrečný účet utkání MSK Benešov nad Ploučnicí – SK Březiny 3:1. V neúplné tabulce okresního přeboru je po 7. kole MSK na 5. místě se 13 body.

Příští zápas odehrají naši chlapci na horké půdě TJ Čechie v Horním Podluží, a to 12.10. od 15:30. Držme jim palce, ať odčiní domácí prohru z jarní části a přivezou další bodový příděl do tabulku okresního přeboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *